Gönderen: daskuza | 03 Ağustos 2010

Arapgir’in Mahalleleri-1

1- AŞAĞI ÇÖRENGE MAHALLESİ: Batısında Yukarı Çörenge, doğusunda Hocaali, güneyinde Ulupınar Deresi ve derenin öbür yüzü Yukarı Yenice Mahalleleri, Kuzeyi Çerkez Tepesi ile çevrilidir. Bu mahallede Senemoğulları, Fadıllıoğulları, Çelikoğulları, Erdemler, Soymanlar, Paylakgil, Kalost ve Asım Ustagiller otururlar. Bunlar çoğu esnaf ve tüccardırlar. Arapgir’in bir kısım ileri gelenleridir. En uzun süre belediye başkanlığı yapan Nazım Fadıllıoğlu da bu mahalledendir. Her evin kendine mahsus bağı ve bahçesi vardır, kendi sebze ve meyvelerini bahçelerinde yetiştirirler, satmazlar, satın da almazlar. Yalnız bazı evler patates ve soğanlarını dışarıdan alırlar. Çarşıya 500 m. mesafede, Malatya karayolu üzerindedir. Muhtarı İbrahim Yurtsever’dir.

2- AŞAĞI ULUPINAR MAHALLESİ: Değirmen Önü Köprüsü’nden itibaren, Ulupınar Deresi’nin yukarısına doğru olan mahalledir. Batısında Yukarı Ulupınar, Güneyinde Hezenek, doğusunda Yukarı Çörenge Mahalleleri ve Kuzeyinde Çerkez Tepesi ile çevrilidir. Değirmen Önü Camisi, değirmeni ve köprüsü mahalle sınırıdır. Bu mahallede Kasap Arif gil, Fındıkgil, Bölükbaşılar, Gözenerler, Akgüller, Komsökenler ve daha birçok aileler bu mahallede oturmaktadırlar. Çarşıya 1 km. mesafede, Malatya karayolu üzerindedir. Yolun biraz üzerinde Ulupınar İlkokulu bulunmaktadır. Bu mahalle sakinleri de çoğu çarşıda esnaf ve nakliyecidir. Muhtarı Mevlüt Mengi’dir.

3- AŞAĞI YENİCE MAHALLESİ: Küçük Çarşı Köprüsü’nü geçince Batısında Yukarı Yenice, güneyinde Cömertli, Kuzeyinde Berenge Mahalleleri ve Deresi, Doğusunda gene Cömertli Mahallesi ve Berenge Deresi ile çevrilidir. Berenge Deresi üzerinden Kürdağa Değirmen ve Köprüsünü geçince Kürdağaların bağ bahçe ve konağından başlar. Aşağı tarafta son ev Şüküroğlugil, bu tarafta Selmangil (bizim ev) Gedikoğlugil, Lacikgil, Topçugil, Ecegil, Küçük Hüseyin Beyler, Besim Beyler, Ziya Efendigil, Çavuşgil, Paçacıkgil, Gasovgil, Emicegil, Bölükbaşıgil, Terzi Niyazigil, Münevver Bibi gil, Eyüpgil, Ezobeygil, Kasaplar, Sağır Kalaycılar, Akıllıgil, Kirlioğlugil, Polis Halitgil, Arasacıgil, Köse Dayıgil, Basmacıgil, Andirligil, Nüfus Müdürügil, Panikligil, Palancıgil, daha sayamadıklarım vardır. Çarşıya 500 m. asfalt yolu vardır. Arapgir’in eski mahallelerindendir. Saydıklarımızın çoğu esnaftır, kısmen memurdur ve büyük adamlar yetişmiştir. Eski İçişleri Bakanı merhum Namık Gedik, Prof. Dr. merhum Muhan Bali, Ereğli Demir Çelik Fab. Emekli Genel Müdürü merhum Asım Bayrak, daha birçokları bu mahallemizden yetişmişlerdir. Muhtarı M. Ali Çubuk’tur.

4- BERENGE MAHALLESİ: Küçük çarşıdan başlar. Kuzeybatısında Hocaali, Kuzeyinde Çarşı, güneyinde Berenge Çayı, Aşağı Yenice Mahalleleri, doğusunda Berenge Çayı ve araziler. Küçük Çarşıdan çıkınca Zehra Bilir (merhum türkücü) Caddesi üzerinde Zehra Bilirlerin, Kahvecigilin, Mardirosgillerin, diğer Ermenilerin, Marzukagillerin, Bitlisligil, Bölükbaşlıların, Baylanların, Cambazların, Müftügillerin, Şekercigilin, Mişellioğullarının, Akalınların, Halifegillerin, Saraçgil, Raif Hocagil, Üstündağlar, Eyüpoğlugil, Fotoğrafçı Şemsigil, Gazetecigil, Kaşkaloğlugil, Bayram Hocagil, Menzilcigil, Kadıgil, Koculuoğlugil, Gedikoğlugil, Ekmekci Rızagil, Kumarcıgil, Hodaverdigil, Değirmencigil, Hacışerifağagil, Tüfekcigil, Katipgil, Kuyumcugil, Cemalbeygil, Ekmekcigil, Dedebekiroğlugil ve daha sayamadıklarım. Bu mahallemizin büyük kısmı esnaf ve tüccardır. Okuryazar oranı çok yüksektir. Büyük adamlar yetiştirmiştir. Prof. Dr. Vedat Sezer,  Eğitimci, Bakanl. Müşaviri merhum Münir Gedikoğlu, Zeynep Kamil Hastanesi emekli Baş Tabibi Dr. Vahit Gedikoğlu, Sanayici, iş adamı Adil Üstündağ, İş adamı M.Ali Aydınlar ve daha sayamadıklarım bu mahalleden yetişmiştir. Çarşıya 200-300 m. mesafededir. Yolları düzgündür. Muhtarı İsmet Öz’dür.

5- CÖMERTLİ MAHALLESİ: Berenge Çayı ile Agpığar (küçük dere) Deresi’nin kesiştiği yerden başlar. Elekçi Köprüsü’nde biter. Kuzeyinde Aşağı Yenice, Batısında Yukarı Yenice Mahalleleri, Güneyinde Amadon deresi ve Kayakesen Köyü, doğusunda Berenge Çayı ile çevrilidir. Bu mahallemizde, Cömertoğulları, Gedikoğulları, Sıvacılar Erzenikoğulları, Fıratlar (polisgil), Aliyebacıgil, Hunubacıgil, Uşaklıgil, Önenler, Baykallar, Sezerler, Hançerler, Öktemler, Holulular, Saraçlar, Saitgil, Çelikgil ve daha sayamadıklarım. Bunların büyük kısmı çarşıda esnaftırlar, bir kısmı memurdurlar ve kısmen de çiftçilik yapanlar vardır.   Okuryazar oranı çok yüksektir.  Bu mahallemizden de büyük insanlar çıkmıştır.  Emekli vali Naim Cömert, inşaat Yük. Müh. Müteahhit Latif Doğu, şimdiki Belediye Başkanımız Haluk Cömertoğlu vb. bu mahallemizdendir. Yolları düzgündür ve çarşıya 600 m. mesafededir. Muhtarı Şevki Uşaklı’dır.

6- ÇARŞI MAHALLESİ: Birkaç mahallenin ortasındadır. Çarşının alt kısmı cıvarı düzcedir. Çarşıbaşı’na doğru ve civarı biraz yokuştur. Güneyinde Berenge, batısında Kocaali ve Yeni Mahalleler. Kuzeyinde Köseoğlu ve Mehmet Akif Ersoy Mahalleleri, doğusunda Çobanlı ve Berenge Mahalleleri ile çevrilidir. Bu mahallemizde de okuryazar oranı çok yüksektir.  Mahallede Bayii Mehmetler, Eski Merhum Müftü Ahmet Baba, Fezikgil, Öğretmen Fevzi Hocalar, Fikri Hocalar,  Aslanoğulları, Sorgu Hâkimigil, Milkon Ağagil, Cümbüşcü, Terzi Musafa Dayıgil, Kasım Beygil,  Saraçbaşıgil, Bekir Samigil, Ömer Babagil, Ahmet Ustagil, Topçugil, Bitlisligil, Agâh Bey’in Kayınvalidesigil, Babo Ustagil, Eççegil, Tüccar Sadıkgil, Ecegil, Tüccar Muhittingil, Şoför Turangil, Menzilcigil, Cevat Aksungurgil, Tahsildar Mustafa Dayıgil, Bayram Hocagil,  Hamdi Ustagil, Yarımatlıgil, Tataroğlugil, Çobanlıgil, Kirlioğlugil, Tufanağagil, Kantıkoğlugil, Mireşoğlugil, Hamamcıgil, Kulubeyoğlugil, Fanlıyacıgil, Topçugil, Kırıkgil, Semercigil, Kotanoğlugil, Emiroğlugil, Kantikgil, Kadıoğlugil, Atmacagil, Şoför Şükrügil, Kasap Bağdasargil, Kanlıgil, Çilingir Aligil, Aktar Salimgil, Hamamcıgil, Saadet Hanımgil, Bayii Cemilgil, Terzi Vercikgil, Bu mahallemizde Kasım Bey Oğulları’nın dedeleri merhum Yusuf Paşa, Kulubey Oğullarından merhum Mehmet Kulu 1950-1954 yıllarında parlamentoda milletvekili, oğlu Cemal Kulu Emlak Bankası Genel Müdürü, Yeğeni merhum Lütfü Kulu 1963-1973 arası Arapgir Belediye Başkanlığı yapmışlardır. Aslan oğullarından Mevlüt Aslanoğlu şimdi mecliste milletvekilidir. Muhtarı Rasim Bilgiç’tir.

7- ÇOBANLI MAHALLESİ: Çarşıya 400-1000 m. mesafededir. Engebeli olup, yolları fena değildir. Kuzeyinde Tekke ve Mehmet Akif, batısında Çarşı, güneyinde Berenge Mahalleleri ve Doğusunda Berenge Çayı ve Budak Köyü ile çevrilidir. Bu mahallemizde Çobanlı (Paşagil) Mavi gözler, Holulular, Debbağcı Serkis ve Dirangil, Postoğulları, Panikli Hasangil, Türüdülü Bayii Mehmetgil, Kaynakcı Mehmetgil, Klarnetçi Zekigil, Debbağcı Ahmetgil ve daha sayamadıklarım. Bunları da çoğu çarşıda esnaftır ve bir kısmı da memurdur. Okuryazar oranı çok yüksektir. Eski Genel Kurmay Başkanı Merhum Cevat Çobanlı da bu mahalledendi. Muhtarı Nevzat Daşik’tir.

8- GEDELEÇ (ZORHAP) MAHALLESİ: Çarşıya 3000 m. mesafededir. Yolu düzgündür, yerleşim yeri engebelidir ve suyu boldur. Batısında Gözeli Köyü, güneyinde ve doğusunda Post ve Çerkes tepeleri, kuzeyinde Göz Mahallesi ile çevrilidir. Mahallede Uzun Ethemgil, 9 Okkagil, 6 Okkagil, Başdoğanlar, Polisgil, Muhittin Dayıgil, Vahipgil, Osman Efendigil, Hasan Hocagil, Gedeleçler, Hasangil, oturmaktadırlar. Okuryazar oranı yüksektir. Kadın Hastl. Mütehas. Celal Altan, Ağabeyi Lise Matematik Hocası Mehmet Altan da bu mahalledendir, Uzun Ethem Altan’ın çocuklarıdır. Muhtarı Cihat Keten’dir.

9- GÖZ MAHALLESİ: Çarşıya 4000 m. mesafede eski Divriği yolu üzerinde çok engebeli suyu bol bir mahallemizdir. Batısında Gedeleç, kuzeyinde Sekisu Mahalleleri, doğusunda ve güneyinde Post Tepesi ile çevrilidir.  Mahallede Derviş Ağagil, Abovgil, Balcıgil, Türkeşler, Uludağlar, daha birçokları otururlar.  Okuryazar oranı oldukça yüksektir. Uludağ’lardan Metin Uludağ’ın oğlu, Kadın-doğum Ana Bilim Dalı Profesör Dr. Seyfettin Uludağ’da bu mahalleden yetişmiştir. Muhtarı Metin Uludağ’dır.

10- HEZENEK MAHALLESİ: Çarşıya 3000 km. mesafede Malatya karayolu altındadır. En az engebeli suyu bol, toprağı verimli bir mahallemizdir. Malatya İnönü Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulu ve Mesleki Öğretmen Okulu bu mahallemizdedir. Öğretmen Okulu’nun üst tarafında Göl Dağı’nın kaynak sularından gelip, Kaynarca adıyla buz gibi akan, Kaynarca’nın Başı çeşmesi adına türküler yakılıp, söylenmiştir. Aynı zamanda geniş bir mesire yeri olup, yazın âlemler, düğünler burada yapılmaktadır. Bu mahallemizde Tolgalar, Karlıdağlar, Akpınarlar, Kahramanlar, Kasap Fahri Yamanlar, Tanrıverdiler, Ermişler ve daha birçokları burada otururlar. Okuryazar oranı oldukça yüksektir. Doktor ve fikir adamı merhum Abdullah Cevdet Karlıdağ ve eski belediye başkanı merhum Bedri Tolga bu mahallenin yetiştirdiklerindendir. Muhtarı Hüseyin Ege’dir.

Yazan/Hazırlayan: M. Burhan Özünal


Yorum bırakın

Kategoriler